facebook
Bestellingen geplaatst voor 14:00 worden onmiddellijk verzonden | Gratis verzending boven 80 EUR

Japanse tomel (Diospyros kaki)

Andere namen: hurmi kaki, kaki churma, Japanse kaki, Sharon fruit, Koreaanse mango, honingappel, Chinese pruim, shitse

Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)


De Japanse distel (Diospyros kaki) is een bladverliezende boom die tot 15 meter hoog kan worden en oorspronkelijk uit China komt. Hij is bekend onder vele namen zoals hurmi kaki, kaki churma, Japanse kaki, Sharon fruit, Koreaanse mango, honingappel, Chinese pruim en shitse. Het belangrijkste onderscheidende kenmerk is de vrucht. De vrucht van de Japanse tomel is erg populair in veel keukens over de hele wereld. Het vruchtvlees is zoet, delicaat aromatisch en lijkt soms op honing qua textuur, die lichtjes lopend is. Deze vrucht is rijk aan vitamine A en C, kalium, mangaan en vezels, wat nutritioneel waardevol is en bijdraagt aan de algehele gezondheid.

Japanse tomel wordt in veel producten gebruikt. De vrucht wordt vaak vers gegeten, maar wordt ook vaak gedroogd, gejamd, in compote verwerkt, gebruikt in bakvullingen of verwerkt in verschillende dranken, waaronder wijn en likeuren. Gebakken of gegrilde stukjes tomel zijn ook populair in veel keukens, waar ze dienen als zoete begeleiding bij hoofdgerechten. Als de vrucht onrijp is, kan de tomel een beetje bitter zijn, maar als hij rijp is, wordt hij zoet, bijna zoals honing. Aan de andere kant kan de schil van de Japanse tomeloen ook worden gebruikt. Het wordt met name gebruikt om stof en touw van te maken.

Categorie
Top