facebook
Bestellingen geplaatst voor 14:00 worden onmiddellijk verzonden | Gratis verzending boven 80 EUR

L-tryptofaan

Andere namen: L-2-amino-3-(indool-3-yl)propionzuur

Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)


L-tryptofaan, ook bekend als L-2-amino-3-(indool-3-yl)propionzuur, is een van de essentiële aminozuren. Dit zijn stoffen die het lichaam nodig heeft, maar niet zelf kan aanmaken - we moeten ze uit onze voeding halen. L-tryptofaan speelt een sleutelrol in verschillende belangrijke lichaamsfuncties. Het is bijvoorbeeld essentieel voor de productie van serotonine, dat cruciaal is voor een goede stemming en dromen, en een tekort aan deze neurotransmitter wordt in verband gebracht met de ontwikkeling van depressieve toestanden. L-tryptofaan is ook betrokken bij de productie van niacine, een B-vitamine die belangrijk is voor de spijsvertering, de gezondheid van de huid en het zenuwstelsel.

L-tryptofaan komt voor in veel eiwitrijke voedingsmiddelen zoals gevogelte, vis, eieren en noten. Maar het wordt ook vaak gebruikt in voedingssupplementen, waar het wordt vermeld als een enkel ingrediënt of als onderdeel van een mengsel van aminozuren. L-tryptofaan wordt ook gebruikt in de farmaceutische industrie. Het is met name nodig voor de productie van bepaalde medicijnen tegen depressie en andere stemmingsgerelateerde aandoeningen. Omdat L-tryptofaan een goede slaap bevordert, wordt het ook vaak gebruikt in slaapmiddelen. Daarnaast kan L-tryptofaan ook worden gebruikt in de cosmetische industrie in huidverzorgingsproducten, zoals vochtinbrengende crèmes, omdat het een gezonde huid en vacht kan bevorderen.

Categorie
Top