facebook
Bestellingen geplaatst voor 12:00 worden onmiddellijk verzonden | Gratis verzending boven 80 EUR | Gratis ruilen en retourneren binnen 90 dagen

Ontdek een eenvoudig low carb recept voor pizza

Recept voor een heerlijke low carb pizza met mozzarella

Pizza. Het symbool van comfort, een gezellige avond, de eerste keuze van velen wanneer het aankomt op een snelle en smakelijke lunch of diner. Maar klassieke pizza is vaak een caloriebom vol koolhydraten, die een probleem kunnen vormen bij een gezondere levensstijl of een koolhydraatarm dieet. Betekent dit dat pizzaliefhebbers zich erbij moeten neerleggen dat ze dit gerecht niet meer kunnen eten? Gelukkig niet. Er is namelijk een smakelijk en eenvoudig alternatief – low carb pizza.

Je zult misschien verrast zijn dat de koolhydraatarme versie van pizza net zo geurig, krokant en bevredigend kan zijn als de traditionele. Bovendien biedt het lichaam hoogwaardige eiwitten, gezonde vetten en minder suikers, wat niet alleen gewaardeerd wordt door mensen die een keto-dieet volgen, maar ook door diegenen die proberen gebalanceerder te eten. In dit artikel bekijken we hoe je een recept voor low carb pizza met mozzarella maakt, waar je op moet letten bij de bereiding en waarom deze pizza ook een geweldige keuze kan zijn voor een familiediner.

Waarom kiezen voor low carb pizza?

Overstappen op een koolhydraatarm dieet kan een uitdaging zijn, vooral als je probeert je favoriete gerechten op te geven. Pizza is vaak een van die "verboden" gerechten, waarvoor het in traditionele vorm moeilijk is een gezondere vervanging te vinden. De sleutel is echter niet om het op te geven, maar om problematische ingrediënten te vervangen – vooral bloem – door andere, voedzamere alternatieven.

De basis van low carb pizza is voornamelijk het deeg. In plaats van klassieke tarwebloem worden ingrediënten zoals amandelmeel, kokosmeel of bloemkool gebruikt. Deze hebben een laag koolhydraatgehalte, een hoog vezelgehalte en zijn bovendien van nature glutenvrij. Het voordeel is dat deze vervangers niet alleen calorieën besparen, maar het lichaam ook waardevolle voedingsstoffen leveren. Amandelmeel bevat bijvoorbeeld veel vitamine E, gezonde vetten en mineralen zoals magnesium en calcium.

Recept voor low carb pizza met mozzarella

Een van de populairste recepten voor koolhydraatarme pizza is low carb pizza met mozzarella in het deeg en erop. Dit recept staat bekend als "fathead pizza" en komt uit de Amerikaanse low carb gemeenschap. De magie ervan zit in het feit dat het deeg voornamelijk bestaat uit mozzarella, amandelmeel en eieren. Het resultaat is een soepel, zacht deeg dat goed zijn vorm behoudt, maar tegelijkertijd smelt in je mond bij elke hap.

Ingrediënten voor het deeg:

  • 170 g geraspte mozzarella (bij voorkeur een vettere soort)
  • 2 eetlepels roomkaas (bijv. naturel Lučina)
  • 1 ei
  • 60 g amandelmeel
  • een snufje zout
  • een snufje oregano (optioneel)

Voor de topping:

  • 3–4 eetlepels tomatenpuree of hoogwaardige gepureerde tomaten
  • 100 g mozzarella voor de topping
  • favoriete kruiden (basilicum, oregano)
  • groenten naar smaak (bijv. paprika, olijven, champignons, courgette)
  • optioneel hoogwaardige ham, tonijn of kip

Bereiding:

  1. Doe de mozzarella en roomkaas in een kom en laat smelten in de magnetron (ongeveer 40–60 seconden) tot de kaas begint te rekken en samenkomt.
  2. Voeg aan het gesmolten kaasmengsel het amandelmeel, ei, zout en eventueel oregano toe. Meng met een lepel en kneed het vervolgens met je handen tot een compact deeg.
  3. Rol het deeg tussen twee bakpapieren uit tot een plak van ongeveer 0,5 cm dik. Breng over op een bakplaat en bak in een voorverwarmde oven op 200 °C gedurende ongeveer 10 minuten – tot het begint te kleuren.
  4. Haal uit de oven, bestrijk met de tomatenbasis en beleg naar smaak. Voeg ten slotte plakjes mozzarella toe.
  5. Zet de pizza terug in de oven voor nog eens 7–10 minuten, tot de kaas gesmolten is en de randen goudbruin zijn.
  6. Serveer gegarneerd met verse basilicum of rucola.

Hoe je de pizza naar eigen wens aanpast

Een van de beste dingen aan zelfgemaakte pizza is de variabiliteit ervan. Dit koolhydraatarme pizzarecept kun je eenvoudig aanpassen aan je stemming en wat er in de koelkast ligt. Wil je een vegetarische versie? Gebruik gegrilde courgette, aubergine of spinazie. Hou je van uitgesproken smaken? Voeg ingelegde kappertjes of chilipepers toe.

Als je kleine kinderen hebt die voorzichtig zijn met nieuwe gerechten, kun je voor hen hun eigen minipizza’s maken met maïs en ham. En geloof me – weinig kinderen zullen merken dat het een "gezondere" variant is. In een gezin bakte een moeder bijvoorbeeld een low carb pizza voor zichzelf en een klassieke voor de kinderen. Maar de kinderen gaven uiteindelijk de voorkeur aan haar versie. "Het was zo goed dat ik er een tweede moest maken," lacht ze nu.

Wat zegt de voedingsleer?

Voedingsdeskundigen zijn het erover eens dat het verminderen van de inname van enkelvoudige koolhydraten een positief effect kan hebben: een stabielere bloedsuikerspiegel, minder trek in zoetigheid en een langer gevoel van verzadiging na de maaltijd. Low carb pizza kan dus een geweldige aanvulling zijn op het dieet voor diegenen die witte bloem willen beperken, maar niet willen inleveren op genieten van eten.

Zoals bijvoorbeeld de Harvard School of Public Health aangeeft, kan een lagere inname van geraffineerde koolhydraten het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes verminderen en gezond gewichtsverlies bevorderen. En als je daarbij ook nog eens lekker kunt eten? Des te beter.

Waar vind je hoogwaardige ingrediënten?

De sleutel tot een gezondere variant van pizza is niet alleen het recept, maar ook de kwaliteit van de gebruikte ingrediënten. De kaas moet zo min mogelijk industrieel bewerkt zijn, idealiter zonder toegevoegde zetmelen of kleurstoffen. Amandelmeel uit biologische landbouw heeft een betere smaak en voedingswaarde dan goedkope vervangers. Hetzelfde geldt voor de tomatenbasis – vermijd purees met toegevoegde suiker en kies liever voor gepureerde tomaten van biologische kwaliteit.

Op webshops zoals Ferwer.nl vind je een breed assortiment duurzame en ecologische producten, die een geweldige start kunnen zijn voor iedereen die gezond wil koken, maar ook rekening houdt met de planeet.

Niet alleen voor diëters

Low carb pizza is niet alleen voor degenen die een keto- of paleodieet volgen. Het is een geweldige manier om meer eiwitten en gezonde vetten in je dieet te krijgen, zonder dat je hoeft in te boeten op smaak. Dankzij het kaastest is de pizza vullender en vaak is een kleinere portie voldoende om je vol te voelen. Bovendien is het een maaltijd die je van tevoren kunt bereiden, mee kunt nemen naar je werk of in kunt vriezen voor later.

En als je een kleine culinaire experiment wilt doen, kun je het deeg bijvoorbeeld maken van fijn gemixte bloemkool, psyllium of een combinatie van zaden en kaas. Er zijn talloze varianten – en elke kan verrassend lekker zijn.

"Pizza is geen vijand van een gezonde levensstijl. Het gaat erom de juiste ingrediënten te kiezen," zegt voedingstherapeute Pavla Janů. En daar valt weinig tegenin te brengen.

Misschien dat je volgende vrijdagavond in plaats van een klassieke pizza te bestellen, amandelmeel en mozzarella erbij pakt en je eigen, gezondere versie maakt. Je smaakpapillen en je lichaam zullen je daar misschien wel dankbaar voor zijn.

Deel dit
Categorie Zoek op