facebook
Bestellingen geplaatst voor 12:00 worden onmiddellijk verzonden | Gratis verzending boven 80 EUR

Wat is glycerine, is het schadelijk en waar kun je het vinden?

In cosmetica en persoonlijke verzorging komen we vaak ingrediënten tegen die vragen oproepen over hun veiligheid en effectiviteit. Eén van deze stoffen is glycerine. In dit artikel zullen we onderzoeken of glycerine echt schadelijk is of dat het slechts een mythe is die onder consumenten wordt verspreid.

Wat is glycerine en hoe werkt het?

Glycerine, ook bekend als glycerol, is een van de meest voorkomende en meest gebruikte stoffen in de cosmetische industrie. Het is een kleurloze, geurloze substantie met een zoete smaak, die uitstekende hygroscopische eigenschappen heeft: het trekt vocht aan. Deze eigenschap van glycerine maakt het een ideaal ingrediënt voor vochtinbrengende producten bedoeld voor huidverzorging en [haar](https:// www.ferwer.cz/pece-o-vlasy).

Hoe glycerine werkt

Wanneer glycerine op de huid wordt aangebracht, trekt het water aan uit de omringende lucht en uit de diepere lagen van de huid, waardoor de hydratatie wordt verhoogd en de elasticiteit wordt verbeterd. Bovendien creëert glycerine een beschermende laag op het huidoppervlak die voorkomt dat water verdampt en beschermt de huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals extreme temperaturen of vervuiling. Dit vermogen van glycerine maakt het niet alleen een effectieve vochtinbrengende crème, maar ook een geschikt ingrediënt voor producten die zijn ontworpen om de huid en het haar te herstellen en te beschermen.

Waar wordt glycerine van gemaakt?

De meest gebruikelijke manier waarop glycerine wordt gemaakt, is als onderdeel van het zeepproductieproces, waarbij glycerine een bijproduct is. Tijdens dit proces worden vetten, meestal afkomstig van plantaardige of dierlijke bronnen, gehydrolyseerd in aanwezigheid van een alkalisch middel zoals natriumhydroxide (soda) , wat leidt tot de afgifte van glycerine. Glycerine wordt ook als bijproduct verkregen bij de productie van biobrandstoffen en bij de raffinage van plantaardige oliën. Dankzij het veelzijdige gebruik en de relatief eenvoudige verkrijgingsmethode is glycerine niet alleen een belangrijk onderdeel van cosmetische producten, maar ook van farmaceutische en voedingsproducten.

Glycerine heeft een zeer breed scala aan toepassingen

Glycerine vindt dankzij zijn unieke eigenschappen een brede toepassing in verschillende takken van de industrie. In cosmetica en persoonlijke verzorging is glycerine een populair ingrediënt in vochtinbrengende crèmes, shampoos (https://www.ferwer.cz/tekute-sampony), conditioners (https://www.ferwer.cz/kondicionery) en zeep ]( https://www.ferwer.cz/tekuta-mydla).

In de voedingsindustrie wordt glycerine gebruikt als stabilisator, bevochtigingsmiddel, zoetstof en zelfs als smaakdrager. Glycerine wordt ook gebruikt in voedingsmiddelen zoals zoetwaren, ijs, jam en dranken. Een andere industrie waar glycerine wordt gebruikt is de farmaceutische industrie. Hier wordt het gebruikt als onderdeel van sommige medicijnen. Glycerine is zelfs een belangrijke grondstof voor de productie van sommige explosieven. Door de brede toepassingsmogelijkheden is het een belangrijk ingrediënt in veel producten die we dagelijks gebruiken.

Is glycerine veilig?

Studies en onderzoeken bevestigen dat glycerine veilig is voor algemeen gebruik in cosmetische en medicinale producten. Regelgevende instanties zoals FDA (Food and Drug Administration) en EFSA (European Food Safety Authority) erkennen glycerine als een stof die geschikt is voor gebruik in huid- en haarverzorgingsproducten.

Deskundigen zijn het er ook over eens dat glycerine over het algemeen als een veilige stof wordt beschouwd voor cosmetisch, farmaceutisch en voedselgebruik. Studies en wetenschappelijk onderzoek hebben geen bewijs opgeleverd voor ernstige negatieve gezondheidseffecten van glycerine bij gebruik in normale concentraties en onder normale omstandigheden. Maar net als bij alle chemicaliën kunnen sommige mensen gevoeliger zijn voor glycerine en allergische reacties krijgen, zoals huidirritatie of jeuk.

Hoewel aan glycerine hydraterende en verzachtende eigenschappen worden toegeschreven, is het belangrijk om te zorgen voor het juiste gebruik en de juiste concentratie om het risico op bijwerkingen te minimaliseren.

Glycerine voor de thuisproductie van cosmetica

Glycerine is een populair ingrediënt voor zelfgemaakte cosmetische producten vanwege de gemakkelijke verkrijgbaarheid, het universele gebruik en de hydraterende eigenschappen. Als je geïnteresseerd bent om thuis je eigen cosmetica te maken, kan glycerine een geweldig basisingrediënt zijn. Een van de meest gebruikelijke manieren om glycerine te gebruiken is door het toe te voegen aan zelfgemaakte crèmes, lotions, bodylotions of lippenbalsems, waar het dient als een vochtinbrengend ingrediënt dat de huid zacht en gehydrateerd houdt.

Voor het maken van zelfgemaakte cosmetica kunt u ook [plantaardige glycerine in biologische kwaliteit] kopen in onze e-shop (https://www.ferwer.cz/ecodis_ecodis-anae-by-rostlinny-glycerin-bio-200-ml -hydratuje-a -verzacht-de-huid).

Glycerine maakt deel uit van veel producten om ons heen

Glycerine is een veelzijdige stof met een breed scala aan toepassingen in de cosmetica, de farmaceutische industrie en de voedingsmiddelenindustrie. Ondanks enkele mythen wordt glycerine over het algemeen beschouwd als een veilig en effectief middel om de huid en het haar te hydrateren en te beschermen. Bij het kiezen van glycerineproducten is het belangrijk om aandacht te besteden aan het juiste gebruik en de juiste concentratie om de voordelen ervan te maximaliseren en mogelijke risico’s te minimaliseren.

Met glycerine kunt u zich verheugen op een gehydrateerde, gezond uitziende huid en haar, zonder de onnodige stress van mogelijke schadelijke effecten.

Sdílet:
Categorie
Top