facebook
Bestellingen geplaatst voor 12:00 worden onmiddellijk verzonden | Gratis verzending boven 80 EUR

Wat is shungiet en waarom slechte ervaringen heel gewoon zijn

Wat is shungiet?

Shungiet, een oud mineraal dat bekend staat om zijn vermeende helende eigenschappen, is behoorlijk populair in de wereld van wellness en alternatieve geneeskunde. Hoewel er veel gezondheidsvoordelen aan worden toegeschreven, melden sommige gebruikers ook neutrale en zelfs negatieve ervaringen. In dit artikel gaan we dieper in op wat shungiet eigenlijk is.

Het is een natuurlijk mineraal met een hoog koolstofgehalte dat het meest gedolven wordt in het noordwesten van Rusland, in de regio Karelië. Het is dus een natuurlijk voorkomend koolstofhoudend mineraal. Shungite staat bekend om zijn vermeende filtereigenschappen, omdat het water kan zuiveren van onzuiverheden, bacteriën en zware metalen, waardoor het populair is voor huishoudelijk gebruik.

Naast de praktische filtertoepassingen wordt shungiet ook gebruikt in wellness en alternatieve geneeskunde vanwege de vermeende beschermende effecten tegen elektromagnetische straling en om de algehele gezondheid te bevorderen.

Gemeenschappelijke voordelen van shungiet

De algemeen geclaimde voordelen van shungiet omvatten een werkelijk breed scala aan potentiële en geclaimde verbeteringen:

  1. Waterzuivering en zuivering - Door zijn structurele eigenschappen kan shungiet bacteriën, zware metalen, pesticiden en andere giftige stoffen uit water verwijderen.
  2. Bescherming tegen elektromagnetische straling - Shungiet wordt vaak aangeprezen als een natuurlijke bescherming tegen EMF-straling van mobiele telefoons, computers en andere elektronische apparaten.
  3. Ontstekingsremmende eigenschappen - Sommige studies suggereren dat shungiet ontstekingen kan verminderen.
  4. Ondersteuning van de geestelijke gezondheid - Gebruikers van shungiet melden vaak een verbeterde stemming en minder angst en stress.
  5. Verbetering van het immuunsysteem - Vanwege de vermeende ontgiftende en beschermende effecten wordt shungiet soms aangeprezen als verbetering van het immuunsysteem.
  6. Ache en pijnverlichting - Het gebruik van shungiet als balsem of als op de huid aangebrachte stenen kan naar verluidt pijnverlichting bieden, vooral bij spier- en gewrichtsproblemen.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel deze voordelen vaak worden geclaimd door gebruikers en vooral door sommige verkopers, het wetenschappelijk bewijs ter ondersteuning van veel van deze claims zeer beperkt of onduidelijk is. Daarom is het raadzaam om het gebruik van shungite met een zekere mate van scepsis te benaderen en, net als bij andere producten, te vertrouwen op geverifieerde bronnen en kwaliteitsonderzoeken.

Slechte ervaringen en problemen

Naast de vele positieve reviews zijn er ook veel mensen die spreken over neutrale maar ook negatieve ervaringen met shungiet. Sommige gebruikers melden dat ze geen verbetering hebben ondervonden van shungiet, terwijl anderen hun gezondheidsproblemen zelfs hebben zien verergeren. Een potentieel risico is besmetting van shungite met zware metalen, waarbij het gebruik ervan weer een gezondheidsrisico kan vormen.

Een wetenschappelijk perspectief of werkt shungiet?

Veronderstelde gezondheidsvoordelen zoals bescherming tegen elektromagnetische straling of antioxiderende effecten worden niet goed ondersteund door robuust wetenschappelijk bewijs. Onderzoek richt zich voornamelijk op de chemische samenstelling en mogelijke toepassingen in industriële en milieutechnologieën, maar cruciaal is dat veel van de aangeprezen gezondheidsvoordelen onbevestigd blijven. Dit onderstreept de noodzaak van verder onderzoek en de noodzaak van een sceptische benadering bij het evalueren van beweringen over de effecten ervan, die vaak vooruitlopen op de wetenschappelijke kennis.

Zijn er alternatieven?

Binchotan, een Japanse witte houtskool, wordt vaak beschouwd als een aantrekkelijk alternatief voor waterfiltratie. Dit type houtskool staat bekend om zijn vermogen om onzuiverheden te absorberen, waardoor het water effectief wordt gezuiverd. Bovendien kan binchotan chloor uit water verwijderen en natuurlijke mineralen vrijmaken, waardoor de smaak en gezondheidsvoordelen verbeteren. Naast het gebruik in waterfiltratie, wordt binchotan ook gewaardeerd om zijn ontvochtigende en deodoriserende eigenschappen, waardoor het nuttig is in andere huishoudelijke toepassingen.

Vergeleken met shungiet, dat wordt aangeprezen om zijn vermeende bio-energetische effecten, biedt binchotan meer praktisch gerichte voordelen en is het gebaseerd op traditionele Japanse technologie die een lange geschiedenis en wetenschappelijke ondersteuning heeft op het gebied van filtratie en milieuzuivering.

Sdílet:
Categorie
Top