facebook
Bestellingen geplaatst voor 12:00 worden onmiddellijk verzonden | Gratis verzending boven 80 EUR

Foliumzuur en zijn voordelen voor de menselijke gezondheid

Loofzuur of vitamine B 9 is een stof die behoort tot het vitamine B-complex en is oplosbaar in water. Het is absoluut essentieel voor het goed functioneren van het menselijk lichaam. Het aankomende lenteseizoen is een geweldige kans om het tekort aan te vullen dat in de winter is ontstaan. Het is een ideale bron van nieuwe energie en kracht en een uitstekende hulp in de strijd tegen voorjaarsmoeheid. Het is in de lente dat een grote verscheidenheid aan planten, kruiden en de eerste groenten in de tuin beginnen te ontkiemen, die uitstekende bronnen ervan zijn, zoals brandnetels, madeliefjes, paardenbloemen, weegbree, klimop, bieslook, asperges, sla, radijs, bieslook en spinazie.

Waarom is foliumzuur zo belangrijk?

Groene bladeren en stengels bevatten chlorofyl door fotosynthese, wat eigenlijk het bloed van planten is en ook essentieel is voor de menselijke gezondheid. Ze bevatten ook grote hoeveelheden foliumzuur, vitamine C, E en K, kalium, magnesium, calcium, zink en, in sommige soorten zoals spinazie, ijzer. Foliumzuur is erg belangrijk voor de goede ontwikkeling van de foetus tijdens de zwangerschap en een tekort leidt tot ernstige misvormingen van de foetus of miskramen. Het verhoogt de immuniteit, doodt virussen en bacteriën, bevordert een goede bloedvorming en hartspierfunctie, geneest wonden, is betrokken bij de productie van bepaalde aminozuren en speelt een sleutelrol bij het verlagen van het homocysteïnegehalte in het bloed. Homocysteïne is een giftige stof die wordt geproduceerd wanneer eiwit wordt geconsumeerd en het is foliumzuur dat het afbreekt door methylering van methionine. Als het homocysteïnegehalte in het bloed hoog is, kan dit leiden tot een hele reeks beschavingsziekten, waaronder kanker.

Bronnen van foliumzuur

Een uitstekende bron van foliumzuur zijn alle slasoorten - sla, romaine, ijsbergsla, oregano, Pekelkool, maar ook veldsla, rucola, spinazie, snijbiet, witlof, prei of rabarber. Hoge gehaltes foliumzuur worden gevonden in groene peterselie, selderij, bieslook of bieslook.

Groenten gebruiken in de keuken

Loofzuur wordt vernietigd door koken, daarom wordt het in de keuken vooral gebruikt in koude gerechten om salades en spreads te bereiden, de kleinere blaadjes kunnen worden gebruikt om veel warme en koude gerechten op smaak te brengen en te garneren, voor eieren , omeletten, om over aardappelen te strooien, de blaadjes en de scheuten geven een karakteristieke smaak en accentueren de gerechten. Bladgroenten zijn absoluut geweldig uitgangsmateriaal voor het maken van fris en smoothies, ze zitten direct boordevol vitaminen, antioxidanten en zijn een complete bom voor het lichaam. Stoof bladeren, zoals spinazie, bij het koken slechts heel kort, zodat het waardevolle foliumzuur niet wordt vernietigd.

Sdílet:
Categorie
Top