facebook
Bestellingen geplaatst voor 12:00 worden onmiddellijk verzonden | Gratis verzending boven 80 EUR

Pijnlijke aften op het tandvlees en hoe je er vanaf komt

Gingivale aften zijn een van de meest vervelende mondziekten die ons kunnen overkomen. Deze kleine, pijnlijke zweertjes kunnen overal in de mondholte verschijnen, ook op het tandvlees, en ons veel ongemak bezorgen. In dit artikel leer je alles wat je moet weten over de oorzaken, symptomen, behandeling en preventie van aften.

Wat zijn gingivale aften?

Gingivale aften zijn kleine, pijnlijke zweertjes of laesies die op de binnenkant van het tandvlees verschijnen. Ze zijn rond of ovaal van vorm en wit of geel van kleur met een rode ontstoken rand. Het is een ontstekingsziekte en wordt, in tegenstelling tot een koortslip, niet als besmettelijk beschouwd. Ze verschijnen vaak als afzonderlijke laesies of in clusters en kunnen hevige pijn veroorzaken, vooral bij het eten, drinken of spreken. Ze genezen meestal binnen één tot twee weken, maar kunnen voor sommige mensen een terugkerend probleem zijn.

Oorzaken van gingivale aften

De oorzaken van tandvleesaften zijn niet altijd helemaal duidelijk, maar deskundigen hebben verschillende mogelijke oorzaken geïdentificeerd. Deze omvatten hormonale veranderingen, stress, letsel aan het mondslijmvlies, vitamine- en mineralentekorten (vooral vitamine B12, ijzer en foliumzuur) of allergische reacties op bepaalde voedingsmiddelen zoals noten, citrusvruchten of gekruid voedsel.

Bij sommige mensen kunnen genetische factoren ook een rol spelen die de aanleg voor terugkerende aften vergroten. Andere mogelijke oorzaken zijn een verzwakt immuunsysteem, maag-darmziekten (bijvoorbeeld de ziekte van Crohn), hormonale veranderingen en het gebruik van tandpasta met natriumlaurylsulfaat (SLS) wordt ook genoemd.

Symptomen van aften - hoe aften herkennen

Aftapen op het tandvlees manifesteren zich als kleine, pijnlijke zweertjes met een wit of geel centrum en een rode ontstoken rand. Ze kunnen rond of ovaal zijn en de grootte varieert meestal van een paar millimeter tot een centimeter. Het belangrijkste symptoom is intense pijn, die verergert bij het eten van zuur, pittig of scherp voedsel, maar ook bij spreken of tandenpoetsen.

Voor de diagnose van aften zijn meestal geen speciale tests nodig. Je tandarts of arts kan echter bepalen of de zweertjes aften zijn op basis van een visuele beoordeling van de zweertjes.

Behandeling van aften

De behandeling van aften richt zich voornamelijk op het verlichten van de pijn en het versnellen van de genezing. Algemeen aanbevolen methoden zijn onder andere het gebruik van geselecteerde mondspoelingen met antiseptische of pijnstillende ingrediënten zoals chloorhexidine of benzocaïne, die ontstekingen verminderen en de pijn verlichten.

Lokale toepassing van gels of zalven met corticosteroïden kan ook helpen om ontstekingen te verminderen en de genezingstijd te verkorten. Vrij verkrijgbare medicijnen zoals paracetamol of ibuprofen kunnen ook worden gebruikt om hevige pijn te verlichten.

Verlicht de pijn niet. Niet thuisbehandelingen en kruiden vergeten**

Natuurlijke en thuisbehandelingen van aften bestaan onder andere uit het gebruik van kruiden die ontstekingsremmende, antibacteriële en helende eigenschappen hebben. Enkele van de meest effectieve kruiden voor de behandeling van aften zijn:

- Chamomile: Het heeft sterke ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Spoelen met kamillethee kan helpen ontstekingen te verminderen en de genezing van aft te versnellen. - Salie: Het staat bekend om zijn antibacteriële eigenschappen en het vermogen om ontstekingen te verminderen. De mond spoelen met saliethee of -tinctuur kan helpen bij de behandeling van aften. Salie: staat bekend om zijn antibacteriële eigenschappen en het vermogen om ontstekingen te verminderen.

- Kurkuma: Het bevat curcumine, dat sterke ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Een mengsel van kurkumapoeder en water of kokosolie kan direct op aften worden aangebracht. - Aloe vera: Aloë vera gel staat bekend om zijn helende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het aanbrengen van verse gel op aften geeft verlichting en verkort de genezingstijd.

Naast deze kruiden kunnen er nog veel meer natuurlijke remedies worden gebruikt, zoals oliën met antibacteriële eigenschappen, die rechtstreeks op de aften kunnen worden aangebracht of in de vorm van mondspoelingen kunnen worden gebruikt.

Tip voor aften Tip voor onmiddellijke verlichting van aften**

De pijn kan worden verlicht door op ijsblokjes te zuigen of door koud voedsel te eten.

Preventie van aften - Hoe aften voorkomen

Het voorkomen van aften bestaat uit een goede mondhygiëne, het vermijden van voedsel dat het slijmvlies kan irriteren en een gezonde levensstijl met voldoende vitaminen en mineralen.

Wanneer medische hulp zoeken

Aftapen gaan meestal vanzelf weg binnen 1-2 weken. Als aften langer dan twee weken aanhouden of bijzonder pijnlijk en talrijk zijn, is het raadzaam om medische hulp in te roepen. In sommige gevallen kunnen aften een teken zijn van een ander gezondheidsprobleem.

Gingivale aften kunnen erg ongemakkelijk zijn, maar met de juiste preventie en behandeling kunnen ze zo min mogelijk voorkomen en zo kort mogelijk duren.****

Sdílet:
Categorie
Top